04.01.17

Сніговики

Біле диво


Сніговик Морквяний ніс
Вгору віника підніс
І  питає:
 «Перехожі, Чом на мене ви не схожі?
Я стою, а ви в бігах,
 Ви у пальтах, у шапках…
Гей, скажіть, у вас носи,
 Як у мене, — для краси?»
                О. Сенатович 

Сніговики- один із невід'ємнихі найприєніших символів зими. Але для того, щоб вони гостювали на землі масово, необхідне маленьке диво: підходячий для їх ліплення сніг. Цієї зими таке диво сталося.
 Днями можна було спостерігати,  як на багатьох подвір'ях "повиростали" різноманітні білі скульптури, подекуди сімейні подружжя - "дід і баба".
 До речі, 18 січня відзначається День сніговиків.  Це свято появилося в 2008 році завдяки німцеві Корнеліусу Гретцу. Він ще в юності почав збирати зображення сніговиків - і врешті-решт зі своєю колекцією на 3 тис. експонатів потрапив до книги рекордів Гіннеса.
18 січня було вибрано не випадково. Бо, на думку палкого прихильника білих скульптур, по-перше, в середині січня убагатьох країнах є сніг. По-друге, цифра "18" візуально дуже схожа на сніговика. По-третє, на момент реєстрації жодного іншого міжнародного свята у цей день не було.
Якщо ви ще  створили своє біле диво, то покваптеся - саме час!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Батлер, Крістіна М. Випав сніг… / К.М. Батлер ; худож. Т. Макнаутон. – К. : Країна Мрій, 2011. – 80 с. : ілюстр.
Дорогі діти!

В цій чудово ілюстрованій книзі ви знайдете дуже добрі зимові історії. В них Їжачок віддає останього шарфика, щоб зігріти Оленя, Лисичка жертвує своїм подарунком, аби врятувати від морозу Їжачка, Ведмежатко, Видра і Кролик попри втому ліплять їз снігу друга для Сніговика.
Зима – пора сувора. Взимку дні холодні, дують сильні вітри, їжі в кучугурах не знайдеш, тож звірята часто потерпають од холоду й голоду. Але ж ці історії добрі! Справжні казки яскраво розкриваються перед нами! Читайте з задоволенням!

________________________________________________________

Зимова сплячка

зимова сплячка 1Зима для тварин – важкий час: холодно, обмаль їжі. Не тільки травоїдним, а й хижакам важко добувати собі поживу.зимова сплячка 2
Чимало звірів впадають у сплячку. І цей  сон  незвичайний: сплять вони кілька місяців майже не прокидаючись, і збудити їх дуже важко. зимова сплячкаТемпература тіла в них знижується, а подих і серцебиття сповільнюються. Ці звірі можуть провести кілька місяців без їжі і води.  Проте організм у такому стані повинен одержувати хоч якусь їжу. І він живиться жиром, який накопичується з осені.  Так сплять ведмеді, борсуки, хом’яки, ховрахи, їжаки.
Засинають на зиму, забившись у нори й щілини, змії, ящірки й різні комахи.
Більше дізнайся:  
Бабовал, Т.   Природознавство. Цікавий світ навколо нас : кн. для читання. Ч. 1 /Т. Бабовал, В. Вихрущ, В. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 1998. – 127 с. : ілюстр. – (Бібліотека учня початкових класів).
Тварини : Енцикл. для дітей / Авт. тексту Е.Праті; пер. з італ. І.Цибізова; худож. Р.Анелло та ін. – К. : Махаон-Україна, 2004. – 64 с. : ілюстр. – (Знайомся, це…).

Немає коментарів:

Дописати коментар